Bajzáth Mária

Bajzáth Mária

Bajzáth Mária az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán végzett neveléstudományi bölcsészként, de tanárként és tanító néniként is szerzett diplomát. 1990 óta foglalkozik gyerekekkel, mesékkel és pedagógiával. Az elméleti felkészülés mellett a mindennapos gyakorlat alakította a módszert, amelyet néhány éve akkreditált pedagógusképzés keretében tanít szerte az országban és országhatáron kívül.
Előadásokat, képzéseket, mesefoglalkozásokat tart egyetemeken, konferenciákon, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és könyvtárakban. Mesetáborokat szervez, amelyeknek mottója: Minden gyerek mesehős.
Arra keresi a választ, hogyan lehet a mesék segítségével nevelni és tanítani, hogyan lehet valódi, élő, öröm és élmény alapú kapcsolatot teremteni a népmese, a népköltészeti alkotásokban őrzött tudás és a gyerekek között.
A Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetőjeként az érdeklődő pedagógusoknak és szülőknek sokféle programlehetőséget teremt, hogy minél alaposabban elsajátíthassák a módszert, és mesékkel segíthessék a gyerekek fejlődését.
A Népmesekincstár-módszerrel dolgozó intézményekkel, alapítványokkal, pedagógusokkal folyamatosan tartja a kapcsolatot, segíti a munkájukat, és együtt dolgozik különböző mesés programokban. „Mesélek, mesélünk” – vallja.

Tovább a szerző oldalára

Balicevic, Didier

Balicevic, Didier

Belga illusztrátor, társasjáték-fejlesztő.

Tovább a szerző oldalára

Bánffy Miklós

Bánffy Miklós

Író, politikus, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező. Kolozsváron született, Budapesten végezte tanulmányait, doktori címet szerzett. Több cikluson át országgyűlési képviselő volt, utána négy esztendeig Kolozs vármegye főispánja, 1912-től 1918-ig a budapesti Nemzeti Színház és az Állami Operaház intendánsa. A húszas évek elején Bethlen István kormányának külügyminisztere lett, később a Képzőművészeti Tanács elnöke. 1926-ban visszaköltözött Erdélybe, ahol részben kolozsvári palotájában, részben a hírneves bonchidai kastélyában élt, ettől kezdve vezető szerepet töltött be az erdélyi magyar kulturális élet mozgalmaiban, így az Erdélyi Helikon szerkesztője is volt. Művei németül, olaszul, angolul és franciául is megjelentek. Nemcsak íróként, hanem grafikusként is maradandót alkotott, az Erdélyi Szépmíves Céh számos könyvét illusztrálta.

Tovább a szerző oldalára

Baumann, Anne-Sophie

Baumann, Anne-Sophie

Anne-Sophie Baumann, aki gyerekkora óta szenvedélyesen vonzódik a könyvekhez, modern irodalmat tanult a Sorbonne Egyetemen. Több éven át tudományos munkák, majd ifjúsági kiadványok szerkesztőjeként dolgozott, mielőtt maga is írni kezdett. Gyerekkönyveivel, amelyek rengeteg kihajtható fület, forgatható, mozgatható, csúsztatható részt, valamint aprólékos illusztrációkat tartalmaznak, a kíváncsi ifjú elmék tudásszomját igyekszik kielégíteni. A szerző már járt építkezéseken, repülőgép-szerelő hangárban, ült daruban, sőt leereszkedett a föld alá is, hogy megnézze egy metró építését, és a helyszíneken mindig mindent aprólékosan lefényképez, hogy illusztrátortársa élethűen ábrázolhassa a minket körülvevő gépek színes világát. Ezek az élmények inspirálták a Kolibri Kiadónál megjelent Forgó-mozgó járműveim, illetve a Sürgés-forgás az építkezésen című műveit.

Tovább a szerző oldalára

Boie, Kirsten

Boie, Kirsten

KIRSTEN BOIE 1950-ben született Hamburgban. Egyetemi éveit is ott töltötte, angol-német szakon diplomázott, majd irodalomtudományból doktorált. A kortárs német gyerek- és ifjúsági irodalom egyik legnevesebb szerzője. Számos díjat kapott, többek közt életművéért elnyerte a Német Ifjúsági Irodalmi Díj különdíját. Írt forgatókönyvet és gyermekeknek szóló színdarabot is. Férjével és két örökbe fogadott gyermekével Hamburgban él.

Új regénye, a Telihold volt aznap a II. világháború végnapjainak megrázó és lebilincselő krónikája.

photo credit: © Indra Ohlemutz

Tovább a szerző oldalára

Bosnyák Viktória

Bosnyák Viktória

Bosnyák Viktória író, műfordító, a népszerű Tündérboszorkány-trilógia szerzője. A Soros Alapítvány amerikai egyetemi ösztöndíját követően elvégezte az ELTE angol–német szakát. Dolgozott lektorként is, valamint számtalan ifjúsági és gyermekkönyvet fordított és fordít a mai napig. Regényei mellett anyanyelvi meseregény-sorozatának és vicces oktató meséinek köszönhetően vált a gyerekek, illetve a tanárok és a könyvtárosok kedvelt szerzőjévé, aki örömmel vesz részt író-olvasó találkozókon. Műveiből évről évre városi, megyei és országos szintű vetélkedőket is tartanak. Első, kiskamaszoknak szóló, Tündérboszorkány című regénye 2003-ban jelent meg. A trilógiává növekedett történet máig rendkívül népszerű, első kötete sok iskolában kötelező olvasmány. A Tündérboszorkányt a tízéves jubileum alkalmából adta ki újra a Kolibri Kiadó 2013-ban, ezt a Klott Gatya, ne fárassz!, majd az Analfa visszatér megjelenése követte. 2016-ban jelent meg a trilógiához kapcsolódó Elképesztő! című ifjúsági regény. A Tündérboszorkány-sorozathoz munkafüzetek, valamint egy, a Kolibri Kiadóval közösen indított kezdeményezés is kapcsolódik. Utóbbi keretében minden évben tündérkönyvtárosi oklevéllel jutalmazzák a gyerekek ajánlásai alapján kiemelkedő tevékenységet végző gyerekkönyvtárosokat. Nevéhez fűződik továbbá több forgatókönyv mellett számos, kisebbeknek szóló kötet is, így a Puszedli és Habcsók című karácsonyi történet, valamint a Mantyusok-sorozat.

Tovább a szerző oldalára

Both Gabi

Both Gabi

Both Gabi író, újságíró, a Csodaceruza folyóirat egykori munkatársa, a Meseutca volt főszerkesztője. Az Aranyvackor 2009 gyerekirodalmi pályázaton – Rippl Renáta illusztrátorral együtt – két különdíjat nyert. Jelenleg a WMN magazin olvasószerkesztője, emellett Bajzáth Mária Népmesekincstár-sorozatának szerkesztője. 2015 őszén a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg hét háztartási meséje Kakaókatona és tejhercegnő címmel.

Tovább a szerző oldalára

Brockamp, Melanie

Brockamp, Melanie

Német mesekönyvek írója.

Tovább a szerző oldalára

Brooks, Max

Brooks, Max

Max Brooks író, előadó, valamint a West Point-i Modern War Institute külsős munkatársa. Legsikeresebb könyvei a Zombi túlélőkézikönyv és a World War Z – Zombiháború, utóbbiból 2013-ban készítettek filmet Brad Pitt főszereplésével. Legfontosabb képregényei: The Extinction Parade, G.I. Joe: Hearts & Minds és a New York Times bestseller, a The Harlem Hellfighters.

Tovább a szerző oldalára

Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn 1980-ban született Szöulban, Dél-Koreában. A Kolibri Kiadónál megjelent A világ legszebb mosolya című regénye 2013-ban gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában elnyerte a rangos Brage-díjat.

Tovább a szerző oldalára

Bussolati, Emanuela

Bussolati, Emanuela

Olasz ifjúsági ismeretterjesztő könyv fejlesztő.

Tovább a szerző oldalára

Cassidy, Cathy

Cassidy, Cathy

Cathy Cassidy nyolc-kilenc éves korában írta meg első képeskönyvét kisöccsének, és azóta ontja magából a történeteket. Az összes munka közül, amivel valaha megpróbálkozott, az írást szereti a legjobban – hiszen amikor ír, mást sem kell csinálnia, mint ébren álmodozni egész álló nap. A Londonban élő szerző idáig 23 könyvet írt, emellett a tinédzser lányoknak szóló Shout Magazine munkatársa. Magyarul elsőként a Csajok és csokik-sorozata jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában: a Cseresznyés ábránd, a Mályvacukor égbolt után 2016-ban látott napvilágot a harmadik kötet, a Nyári álom. A sorozat főhősei a vagány Tanberry nővérek, akik mellett fontos szerephez jut Cathy egyik legnagyobb szerelme, a csokoládé is.

Tovább a szerző oldalára

Chabert, Jack

Chabert, Jack

A Jack Chabert írói álnév mögött rejtőző szerző valódi neve Max Brallier, aki több mint 25 gyerekkönyvet írt, és a Poptropica nevű komplex és rendkívül igényes online kalandjáték egyik tervezője volt. Jeff Kinney-nek, az Egy ropi naplója írójának ötletén alapuló képregénye, a Poptropica – a térkép titka a The New York Times képregény-bestsellerlistáján az 5. helyen debütált 2016-ban, és ugyanebben az évben már magyarul is olvasható volt a Kolibri Kiadó jóvoltából.

Tovább a szerző oldalára

Coe, Jonathan

Coe, Jonathan

Jonathan Coe sok-sok évvel ezelőtt született Angliában, és jelenleg is ott él. Tizenkét könyvet írt eddig, köztük a Prix Médicis által kitüntetett The House of Sleepet (Álmok háza) és a magyarul is olvasható Trógerek klubját, de tudatában van annak, hogy soha nem fog a Gulliver utazásaihoz hasonló szép könyvet írni – így hát újramesélte Gulliver történetét az Alessandro Baricco által életre hívott, a klasszikusokat újraértelmező Meséld újra!-sorozatban.

Tovább a szerző oldalára

Cohen-Scali, Sarah

Cohen-Scali, Sarah

Sarah Cohen-Scali 1958-ban született. Több tucat regény és novella szerzője, őt tartják az egyik legnépszerűbb francia ifjúsági írónak. A Maxot elsősorban fiatal felnőtteknek szánta, ezért megragadó, mégis könnyen érthető stílussal teszi „fogyaszthatóbbá” azt a nehéz témát, mely a korosztály számára elsősorban tankönyvekből ismerhető: a gyűlölet lehetséges forrásait, a politikai ideológiák veszélyeit és közös európai történelmünk egyik legsötétebb időszakát.

Tovább a szerző oldalára

Copeland, Sam

Copeland, Sam

Sam Copeland Manchesterben született, most viszont Londonban él két büdi macskával, három büdi gyerekkel és egy viszonylag jó szagú feleséggel. Csirkesuttógóként dolgozik – járja a világot, és egyedülálló képessége révén megszelídíti a vad csirkéket. A Kicsi Charlie csirke lesz az első könyve, de azzal fenyegetőzik, hogy nem az utolsó.

Tovább a szerző oldalára

Dabos, Christelle

Dabos, Christelle

Christelle Dabos 1980-ban született Franciaországban, jelenleg Belgiumban él. Első írásai könyvtárosi egyetemi tanulmányai idején készültek. Egy hirtelen jött betegség után azonban az írás lett a mentsvára, egy neves francia internetes irodalmi közösség, az Ezüst Toll (plumedargent.com) oldalán közölt írásai révén igen hamar népszerűvé vált. A többi szerző biztatására adta be kéziratát a leghíresebb francia kiadó, a Gallimard ifjúsági első könyves pályázatára, amelyen az új Harry Potter íróját keresték, személyében pedig meg is találták.  Az Alice Csodaországban és a Miyazaki-filmek világát idéző, díjnyertes A tél jegyesei című kötetet, A tükörjáró-sorozat nyitó darabja az első regénye magyarul.

Tovább a szerző oldalára

Dahl, Roald

Dahl, Roald

Roald Dahl kém volt, kiváló vadászpilóta, csokoládétörténész és feltaláló, továbbá a Charlie és a csokigyár, a Matilda, a korábban Szofi és a HABÓ címmel megjelent A barátságos óriás, valamint számos nagyszerű történet szerzője, akit ma is a világ leghíresebb mesemondójaként tartanak számon. A Kolibri Kiadó Dahl születésének 100. évfordulója alkalmából indította útnak Roald Dahl-életműsorozatát, amelynek első tagját, A barátságos óriást a Matilda, illetve a Boszorkányok követte, előbbi Totth Benedek, utóbbi Pék Zoltán új fordításában. A sorozatban hamarosan A fantasztikus Róka úr megjelenése várható.

Tovább a szerző oldalára

Dés Mihály

Dés Mihály

Dés Mihály (1950–2017) irodalmár, író, szerkesztő és lapkiadó. Magyarországon spanyol és latin-amerikai írók – Borges, Carpentier, Cortázar, Garcia Márquez, Vargas Llosa – fordítójaként kezdte pályáját, volt lektor, kritikus, és filmekben is játszott. 1986-ban Barcelonába költözött, ahol újságíró, egyetemi tanár és egy híres spanyol kulturális folyóirat, a Lateral kiadója és főszerkesztője lett. Nevét a felnőtt olvasók már jól ismerik a Pesti barokk című regénye óta. Az Ancsa és Pancsa-sorozat nyitódarabjaként 2016-ban jelent meg első mesekönyve a Kolibri Kiadó gondozásában. Az Ancsa és Pancsa a fürdőszoba fogságában két teljesen egyforma, mégis teljesen különböző kislány izgalmas és vicces kalandjait meséli el. További könyve a Libri Kiadói Csoport gondozásában: Pesti barokk (Libri, 2015).

Tovább a szerző oldalára

Dr. Seuss

Dr. Seuss

Dr. Seuss a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja. Több mint 60 gyerekkönyvet írt rímes, verses formában, rajzaival egyedülálló képi világot teremtve hozzájuk. Humoros és zseniálisan egyszerű versei a legkisebbektől a már önállóan olvasókig mindenkit megszólítanak. A Kolibri Kiadónál 2016-ban jelent meg a Kalapos Macska, illetve a Ha lenne egy cirkuszom című kötete Szabó T. Anna fordításában.

Tovább a szerző oldalára

Dragt, Tonke

Dragt, Tonke

Holland gyerekkönyvíró és illusztrátor.

Antonia “Tonke” Johanna Willemina Dragt 1930-ban született Holland Kelet-India (a mai Indonézia) területén. A második világháború idején 3 évet egy japán fogolytáborban töltött, ezután költözött családjával Hollandiába. Az első könyve 1961-ben jelent meg, a holland gyerekirodalmi élet megkerülhetetlen alakjává azonban második, 1962-es művével, a Levél a királynak című lovagregényével vált, amellyel elnyerte a Gold Pen-díjat. A könyvet a 20. század egyik legjobb regényeként tartják számon Hollandiában. A Kolibri Kiadó Kolibri Klasszikusok-sorozatában megjelent világsikerű történet eddig több mint egymillió példányban kelt el, Hollandiában azóta is a sikerlisták élén áll. Dragt további munkáiban legendák és a fantázia világa keveredik a való élettel. A 60-as évek óta rövidebb történeteket ír, illetve saját ás mások köteteinek illusztrálásával foglalkozik.

Tovább a szerző oldalára

Dunajcsik Mátyás

Dunajcsik Mátyás

Dunajcsik Mátyás (1983) költő, író, esztéta, performer. Angol, francia, izlandi és óizlandi nyelvből fordít. Életének első harminc évét Budapesten töltötte, majd egy kétéves reykjavíki kitérő után Németországban telepedett le. Jelenleg Drezdában és Berlinben él. A szerző portréját Szöllősi Mátyás készítette.

Kötetei:
A szemüveges szirén (ifjúsági regény, 2016)
Balbec Beach (novellák, 2012)
Repülési kézikönyv (versek és novellák, 2007)

Tovább a szerző oldalára

Dunne, Jemima

Dunne, Jemima

Amerikai szerkesztő, Ifjúsági ismeretterjesztő könyveket készít.

Tovább a szerző oldalára

Ehrlin, Carl-Johan Forssén

Ehrlin, Carl-Johan Forssén

Carl-Johan Forssén Ehrlin viselkedéskutató, pszichológus és úttörő bestselleríró, aki 2015-ben az Aludj el szépen, Bendegúz! című altatómeséjével robbant be a köztudatba. A könyv világszerte, így hazánkban is elsöprő sikert aratott, a 2015-ös év legnépszerűbb gyerekkönyve volt. Ez volt az első, magánkiadásban megjelent kötet, amely az Amazon sikerlistájának élére került. A siker nagyrészt az elégedett szülőknek köszönhető, akik a barátaik között szóban és a közösségi hálózatokon írásban terjesztették a könyv varázslatos világának és hatásának hírét. A mára több mint negyven nyelvre lefordított – köztük magyarul a Kolibri Kiadónál is megjelent – és néhány hónapon belül több millió példányban eladott könyv elképesztő gyorsasággal lett világhírű. A szerző második álomhozó mesekönyve, a Szép álmokat, Ella! egy háromkötetes mesesorozat második része, amely azért született, hogy esténként segítsen a mesét hallgató gyerekeknek ellazulni, megnyugodni és elaludni. A magyar kiadások képi világát Agócs Írisz bájos figurái teszik különlegessé.

Tovább a szerző oldalára

Eichinger, Rosemarie

Eichinger, Rosemarie

Rosemarie Eichinger 1970-ben született, történelem szakon végzett, és Bécsben él. Az Esznek-e a halottak epertortát? című könyvét Ausztriában magas rangú gyerekirodalmi díjjal jutalmazták. A méltán népszerű osztrák írónőnek ez az első magyarul is olvasható kötete.

Tovább a szerző oldalára

Ende, Michael

Ende, Michael

Michael Ende 1929-ben született a németországi Garmisch-Partenkirchenben. Néhány héttel a második világháború vége előtt behívták a hadseregbe, ám ő inkább elmenekült. Csak 1948-ban sikerült befejeznie gimnáziumi tanulmányait. Ezt követően 1948 és 1950 között színi iskolába járt, amelyet sikeresen elvégzett. 1953-ig különböző színházakban dolgozott, ahol politikai kabarék szövegeit írta. 1954 és 1962 között a Bayerischer Rundfunk rádióadó filmkritikusa volt. Saját, zömében drámai színdarabjai nem hozták meg Ende számára a várva várt sikert. Gombos Jim és Lukács, a masiniszta című, gyermekeknek szóló kéziratát tizenkét kiadó utasította el, mígnem 1960-ban a Thienemann Kiadó jóvoltából megjelenhetett, és egy csapásra ismertté tette a szerzőt. Az anyagi függetlenséget a második kötet, a Gombos Jim és a rettegett 13 kiadása hozta meg számára. Legismertebb műve az 1979-ben íródott A Végtelen Történet. A Kolibri Kiadó Kolibri Klasszikusok sorozatában a Gombos Jim-történetek mellett A sátánármányos pokolikőr-puncspancs-lódítóbódítóka is olvasható.

Tovább a szerző oldalára

Fa Nándor

Fa Nándor

Fa Nándor hajótervező- és épitő, óceáni vitorlázó, 1953-ban született Székesfehérváron. Ötször kerülte meg a Földet, tízszer szelte át az Egyenlitőt, számtalanszor átkelt az Atlanti-óceánon.
Egyetlen magyarként háromszor indult a megállás és külső segítség nélkül teljesítendő Vendée Globe nevű földkerülő szólóversenyen, legutóbb 2016–2017-ben, a magyar építésű, Spirit of Hungary nevű, 60 lábas versenyhajóval.

A fényképet Pörneczi Bálint készítette.

Tovább a szerző oldalára

Farkas Róbert

Farkas Róbert

Szabadúszó illusztrátor és animátor, az Eszes Róka-sorozatban megjelent Első könyvem az univerzumról és Első könyvem a fénysebességről alkotója.

Farkas Róbert Budapesten született 1983. május 11-én. Édesanyja, Fejér Katalin fotóművész, nagyapja, Fejér Tamás filmrendező, testvére, Fejér Kázmér festő és feltaláló, dédnagyanyja, Walfisch Vilma pedig szobrász volt. 2015-ben diplomázott a Budapesti Metropolitan Egyetemen elektronikus ábrázolás szakon. 2013-ban Budapesten több kiállítása is volt „Digital Zoo” néven. 2015 óta szabadúszó illusztrátorként és animátorként dolgozik. Könyvborítókat és pólóillusztrációkat tervez Astronaut néven, és tervei között szerepel egy saját ruházati márka indítása is. Első kötetét, az Első könyvem az univerzumról című kötetet, amely először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósult meg, eredetileg kislányának, Fanninak írta, az Eszes Róka-sorozat részeként azonban bárki megtudhatja, hogyan keletkeztek a csillagok.

facebook: https://www.facebook.com/Astronaut-538155356201559/
website: http://robertfarkas.net
twitter: http://twitter.com/listoday

Tovább a szerző oldalára

Fiala Borcsa

Fiala Borcsa

Fiala Borcsa a wmn.hu főszerkesztő-helyettese, újságíró, blogger. A Szerinted?! című ifjúsági regény és az Egy cirkuszigazgató mindennapjai című vicces anyunapló szerzője. Két kamasz gyerek anyukája és egy fekete nudlikutya odaadó szolgája. Szíve mélyén örök kisfiú, a gyomra magasságában pedig megrögzött habzsidőzsi.

Tovább a szerző oldalára

Fletcher, Tom

Fletcher, Tom

Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.

Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.

Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.

Tovább a szerző oldalára

Forbeck, Matt

Forbeck, Matt

Matt Forbeck díjnyertes író és játéktervező, aki szerepelt a New York Times-bestseller listáján is. Számtalan videojátékból készült könyv – mint a Guild Wars-, a Halo-sorozatok és a Gyűrűk Ura szerepjátékkönyvek – szerzője. A wisconsini Beloitban él, feleségével és öt gyermekével, akik közül négyen ikrek.

Tovább a szerző oldalára

Fry, Jason

Fry, Jason

Jason Fry 1969-ben született Virginia államban, majd később a Yale-en diplomázott amerikanisztika szakon.
Számos Star Wars-regény és egyéb messzi-messzi galaxisban játszódó kiváló mű szerzője.

A nyírfák, a magas fű nélküli gyep, a tölgyfából készült csónakok és a sötét prizmarinból épült házak nagy támogatója. Brooklynban él feleségével és fiával, (sajnos) macskák nélkül.

Tovább a szerző oldalára

Gáll Viktória Emese

Gáll Viktória Emese

Gáll Viktória Emese zenész, Ringató-foglalkozás-vezető, a Ringató-mesék szerzője. 1987-ben született Szekszárdon. 11 évig tanult zongorázni, szinkronszínészi oklevelet szerzett, Gosztonyi János színművésztől beszédtechnikát és színészmesterséget tanult, majd a Károli Gáspár Református Egyetem jogi karán szerzett diplomát. 2007-től az Óbudai Népzenei Iskolában Kobzos Kiss Tamás és Balogh Sándor tanítványaként koboz, furulya és hegedű szakon képezte tovább magát. 2011-től az édesanyja, Gróh Ilona által alapított Ringató-foglalkozások egyik vezetője lett. A Ringató-mesék című sorozatban eddig két könyve, a népi hangszereket bemutató A gazdi zenész, illetve a téli népszokásokat számba vevő Borsi a hóban jelent meg a Kolibri Kiadónál, de az olvasók hamarosan megismerkedhetnek a harmadik kötettel is. A családi énekes-mesekönyvekhez tartozó CD-ken az egyes mesék hangszerei, ismert és kevésbé ismert magyar népdalok csendülnek fel, melyek kottája a történetek szövetébe ágyazódva megtalálható.

Tovább a szerző oldalára

Gardner, Sally

Gardner, Sally

angol író

Sally Gardner Londonban él, számos fiataloknak szóló könyv szerzője. Regényei a mágikus és történelmi realizmus egyedi keverékei, írásaival egyedi világot teremt. Sally szenvedélyesen hiszi, hogy a fiatal olvasókat a könyvekkel inspirálni és szórakoztatni kell – ahogy azt a Kolibri Kiadónál megjelent A Hold legsötétebb oldala című könyvében is teszi. Regénye egyszerre izgalmas és sötét humorú, torokszorító és kegyetlen.

Tovább a szerző oldalára

Goda Krisztina

Goda Krisztina

Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró. Rendezői diplomáját a londoni National Film and Television Schoolban, a forgatókönyvíróit a Los Angeles-i University of Californián szerezte. Magyarországon a Csak szex és más semmi, továbbá a Szabadság, szerelem című filmek tették ismertté.

Tovább a szerző oldalára

Goffney, Joya

Goffney, Joya

Joya Goffney egy kelet-texasi kisvárosban, New Waverlyben nőtt fel. Középiskolás korában folyton kihívások elé állította magát rizikós listákkal, amelyekben olyan ijesztő dolgok szerepeltek, minthogy: „ölelj meg egy random fiút” vagy „egyél meg egy tücsköt” – ez inspirálta a Bocs, hadd bőgjem ki magam megírására is. Szenvedélyesen érdeklődik a feketék szociálpszichológiája iránt, így beiratkozott a Texasi Egyetemre, és Austinba költözött, ahol a mai napig él.

photo credit: © Forrest Red

Tovább a szerző oldalára

Gregory. Philippa

Gregory. Philippa

Angol bestseller író, a királyregények királynője. Philippa Gregory több nagy sikerű történelmi regény szerzője, egyben a nőkről szóló történelem elismert szaktekintélye. A másik Boleyn lány című regényéből mozifilm, Cousins’s War regénysorozatából a kritikusokat is meghódító minisorozat készült A fehér királyné címen. A sussexi egyetemen diplomázott és az edinburghi egyetemen szerzett doktori fokozatot, ahol jelenleg is tisztséget visel. A teesside-i egyetem díszdoktora, a sussexi és cardiffi egyetemek tiszteletbeli tagja. Tudományos és írói tevékenysége mellett gyakran tűnik fel az angol médiában, továbbá karitatív tevékenységéről is ismert. Többek között Afrika egyik legszegényebb országának gyermekeit segíti Gambia Kertjei (Gardens for the Gambia) nevű alapítványán keresztül.

Tovább a szerző oldalára

Grey, Jacob

Grey, Jacob

Jacob Grey rejtélyes figura. Kevesen ismerik őt személyesen. Azt beszélik, az Egyesült Államok egyik nagyvárosában él, éjjelente pedig az utcákat rója, így találja ki sötét hangulatú, izgalmas történeteit – mint amilyen a Vadak sorozat.

Tovább a szerző oldalára

Grimstad, Lars Joachim

Grimstad, Lars Joachim

Lars Joachim Grimstad 1972-ben született, és arról álmodott, hogy egyszer miniszterelnök lesz belőle. Csakhogy amint lediplomázott az államtudomány szakon, politikai karrierje erőteljes hanyatlásnak indult. Sokat focizott, ráadásul nem is volt kispályás – összesen 69 meccsen játszott a norvég első osztályú labdarúgó- bajnokságban. A barátságban is nagy játékos, hiszen jó cimborája Jo Nesbø, a Doktor Proktor pukipora-sorozat szerzője, aki nem mellesleg szinten imádja a focit. Grimstad ifjúsági könyve, az Eltűnt gyerekek a megjelenés évében bestseller lett a hazájában, Norvégiában.

Tovább a szerző oldalára

Gróh Ilona

Gróh Ilona

Gróh Ilona 1979 óta dolgozik énektanárként és karvezetőként, így az évek során rengeteg tapasztalatra tett szert a különböző életkorú gyerekek zenei nevelésében. Hosszú ideje foglalkozik óvodai zenei neveléssel, és 13 évig tanított a szekszárdi főiskolán leendő óvónőket, tanítókat. Az MTA Pszichológiai Intézetében dr. Kádár Júlia pszichológussal két oktatófilmet készített a korai anya-gyerek kapcsolatban a kommunikációról és a zenei képességek fejlődéséről. Ebben az időben kezdett kisgyermekes szülőket tanítani, és ekkor alakult ki az a speciális foglalkozásforma, amit ma már Ringatóként ismerünk. Gróh Ilona az elmúlt években a Ringató-foglalkozások mellett módszertani tanfolyamokat tartott, kialakította az országos, illetve már a határainkat is átlépő hálózatot. A Ringató-foglalkozásokhoz kapcsolódó egyéb programokat szervezett, és különféle konferenciákon, rendezvényeken tartott előadást a kisgyermekkori zenei nevelésről. Jelenleg is országszerte vezet Ringató-foglalkozásokat. A módszer kidolgozásáért, alkalmazásáért, a kisgyermekkori zenei nevelés területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért 2007-ben Forrai Katalin-díjjal, 2015-ben Nemzetközi Forrai Katalin-díjjal, 2016-ban Pro Familis-díjjal tüntették ki. A Ringató-módszeren alapuló, CD-mellékletet is tartalmazó Ringató családi daloskönyvek 2012 óta jelennek meg a Kolibri Kiadó gondozásában. Anyagukat Gróh Ilona gyűjti és válogatja össze.

Tovább a szerző oldalára

Haferkamp, Kai

Haferkamp, Kai

Német ifjúsági író.

Tovább a szerző oldalára

Haig, Matt

Haig, Matt

Matt Haig számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője, forgatókönyvíró, újságíró. Könyvei 29 nyelven olvashatók. 2004-ben jelent meg első regénye, amely az Egyesült Királyságban bestseller lett. 2009-ben írta első, gyerekeknek szóló könyvét, amellyel szintén számos díjat nyert. A Kolibri Kiadónál 2015-ben jelent meg Vigyázz, mit kívánsz! című ifjúsági regénye, A fiú, akit Karácsonynak hívnak című kötete pedig a 2016-os karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb könyve volt. Feleségével és két gyermekével Brightonban él. További művei a Libri Kiadói Csoport gondozásában: Miért érdemes életben maradni? (Park Könyvkiadó, 2016).

Tovább a szerző oldalára

Innes, Shona

Innes, Shona

Shona Innes klinikai pszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő az 1980-as évektől segít gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtteknek és pszichológuskollégáinak a kihívásokkal megbirkózni. 12 éves korában Charlie angyala szeretett volna lenni, hogy segíthessen az embereknek, és üldözhesse a rosszfiúkat, miközben magas sarkút visel, és csodásan fest a frizurája. 18 évesen tanár akart lenni, végül mégis a pszichológiát választotta. Shona már gyerekkorában rajongott az olvasásért. Gyakran kapott ajándékba könyveket, és a testvérével egy kisebb könyvtárat rendeztek be a lakásukban található egyik szekrényben. A Kolibri Kiadó KönyvTÁRS-sorozatában megjelent négy kötetében (Az élet olyan, mint a szél; A barátság olyan, mint a mérleghinta; A játszótér olyan, mint a dzsungel; Az internet olyan, mint a pocsolya) a szerző az élet olyan nagy kérdéseit feszegeti könnyedén, melyeket a gyerekek a leggyakrabban vittek be pszichológiai praxisába. A könyveket Varró Dániel fordításában és Agócs Írisz jellegzetes figuráival illusztrálva olvashatjuk.

Tovább a szerző oldalára

Jeney Zoltán

Jeney Zoltán

Jeney Zoltán író és műfordító az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett francia szakon, majd a Sorbonne Nouvelle Egyetemen doktorált reneszánsz és középkori francia irodalomból. Dolgozott rajzfilmstúdióban, egyetemi könyvtárban, illetve óraadó tanárként az ELTE BTK francia tanszékén, valamint két és fél évig a Párizsi Magyar Intézet tudományos titkára, egy évig pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum irodavezetője volt. 1995 óta jelennek meg fordításai antológiákban, folyóiratokban, valamint önálló kötetekben. Első saját regénye Rév Fülöp címmel jelent meg a Kolibri Kiadónál 2012-ben, ezt követte a folytatás, a Rév Fülöp Fajszföldön, majd a történet a Rév Fülöp és Nyár Lőrinc című kötettel bővült trilógiává, amelyet Balatóniai lovagregény-sorozatként ismerhetnek az olvasók. Az első kötet színházi átiratát 2014 októberében mutatták be a Pesti Magyar Színházban.

Tovább a szerző oldalára

Kaczúr Csilla

Kaczúr Csilla

Zenész, énekes, a Katáng zenekar vezetője és alapító tagja.

Kaczúr Csilla énekes zenésztársaival 2005-ben alapította meg a Katáng zenekart, amely a gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül kíván szólni az egész családhoz. Sajátos zenéjük a kelta, magyar, klezmer és balkán népzene hangulataiból merít és jeles magyar költők verseiből táplálkozik. A magyar népmesei motívumok alapján írt Hétmadár című mese először 2010-ben jelent meg a zenekar második lemezeként; benne a megzenésített verseket, hangulatfestő dallamokat prózai szövegek kötik össze, amelyeket Fenyő Iván ad elő. 2016-ben a zenekar tízéves fennállását ünneplendő jelentette meg ismét a Kolibri Kiadó.

Tovább a szerző oldalára

Kalas Zsuzsa

Kalas Zsuzsa

Kalas Zsuzsa festő, író, illusztrátor. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen okleveles pszichológusként végzett, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Festményeivel 2003 óta egyéni és csoportos kiállítások keretében találkozhat a nagyközönség. 2012-ben A szeretettolvajok, 2014-ben Álomutazó címmel jelent meg meseregénye a Kolibri Kiadónál.

Tovább a szerző oldalára

Kaponay Réka

Kaponay Réka

Kaponay Réka magyar származású ausztrál lány, aki ikertestvérével és szüleivel 10 éves kora óta folyamatosan úton van: közel 35 országban és 6 kontinensen járt már. Iskolája a nagyvilág, vagyis a world-schooling, amely a tanulás és a tudásszerzés izgalmas, tapasztalat- és élményalapú, interaktív formája. Különleges életmódjáról szóló cikkeit a The Guardian és a Daily Mail közölte, beszédet mondott a TEDxYouth konferencián, élményeiről blogot is vezet (www.dreamtimetraveler.com).  Az utazásai során megismert emberek és élettörténetek folyamatosan inspirálják. Ezek hatására írta meg 14 évesen első fantasy kalandregényét, Az Őrző hajnalát, amelynek világokon és idősíkokon átívelő történetével Réka arra bátorítja a fiatalokat, hogy merjék megvalósítani álmaikat.

Tovább a szerző oldalára

Kőhalmi Ferenc

Kőhalmi Ferenc

Kőhalmi Ferenc bűvész, aki fiatal korától kezdve vonzódott ehhez a rejtélyes mesterséghez. Eleinte Rodolfó-dobozokkal gyakorolt, majd tanárai, Sugár Péter és Molnár Gergely mellett sajátította el a bűvészet komolyabb fortélyait. Kőhalmi Ferenc több hazai és nemzetközi versenyen is díjat nyert. 2006-ban artistavizsgát tett, időközben pedig óvodapedagógia szakon is diplomát szerzett, és több évig óvó bácsiként dolgozott. A többszörös magyar bajnok és Eb-bronzérmes mágus-óvodapedagógus Kolibri Kiadónál megjelent könyve, a Feri és a csodagyár 50 könnyen elsajátítható trükkről rántja le a leplet mutatós illusztrációk és magyarázó szövegek segítségével.

Tovább a szerző oldalára

Krisp, Caleb

Krisp, Caleb

Caleb Krisp harcos lelkületű könyvtárosok közt nevelkedett, így többnyire tizenkilencedik századi irodalmon és szobahőmérsékletű zabkásán élt. Gyermekkora tragikus hirtelenséggel ért véget, amikor Mabel nagynénikéjét eladta egy marék tökmagért. Caleb a Nyűglődés Egyetemén szerzett diplomát rigolyák szakon, aztán nekivágott a nagybetűs életnek, hogy kisbetűs könyveket írjon. Küzdelemmel és kudarccal teli évek következtek, majd bevette magát egy elhagyatott faházba az erdő mélyén, és nekilátott a felesleges feladatnak, hogy megírja egy abszolúte jelentéktelen tizenkét éves szobalány kalandjait. A külvilággal kizárólag morze vagy üstdob révén érintkezett. Munkamódszere azonban sikeresnek bizonyult, és 2016-ban magyarul is megjelenhetett Ivy Pocket és az Óragyémánt című ifjúsági regénye a Kolibri Kiadónál.

Tovább a szerző oldalára

Kuijer, Guus

Kuijer, Guus

Guus Kuijer [ejtsd: kgűsz káüjer] holland gyermek- és ifjúsági író. Gyermekkorában nem rajongott az iskoláért, így maga sem gondolta volna, hogy tanítóként dolgozik majd – hat éve tanított már, amikor első regényének sikere után megtehette, hogy minden idejét az írásnak szenteli. 1975-ben megjelent első, gyermekeknek szóló könyvét azóta több mint harminc nagy sikerű ifjúsági regény követte. Kuijer népszerűségének titka, hogy éppolyan komolysággal és nyíltsággal fordul fiatalabb olvasóihoz, mint ha felnőtteknek írna: nem kerüli el a kényes témákat, aktuális társadalmi kérdéseket, hanem ezeken keresztül elfogadásra és megértésre tanít. Könyveiben fontos szerep jut a képzeletnek, szereplői gyakran teremtenek maguknak a valódival egyenértékű fantáziavilágot. Munkásságáért 2012-ben megkapta az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Minden dolgok könyve című munkájának témája az az érzés, amikor valaki elveszti önmagát és a szabad gondolkodásra való képességet.

Tovább a szerző oldalára

Lackfi János

Lackfi János

Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztő 1971-ben született Budapesten. Mind ez idáig több mint 30 könyvet írt, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Verseit többek között Lovasi András, Malek Andrea és Herczku Ágnes is megzenésítette. Tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, szerkesztette a Nagyvilág világirodalmi folyóiratot, 2011-ig pedig a Műfordítók Egyesületének elnökségi tagja volt. Munkásságát József Attila- és Prima Primissima-díjjal is elismerték. A Kolibri Kiadónál 2014-ben jelent meg Szakimesék című kötete, amelyet lánya, Lackfi Margit illusztrált, 2015-ben pedig a Vörös Istvánnal közös Apám kakasa című versgyűjteményének új, 11 költeménnyel bővített kiadása látott napvilágot. További művei a Libri Kiadói Csoport gondozásában: Milyenek a magyarok? (Helikon, 2013), Homo Hungaricus (Helikon, 2013), Milyenek MÉG a magyarok? (Helikon, 2013), Három a magyar igazság (Helikon, 2014), Szóvihar (Helikon, 2016), Egy a ráadás – Kacifántos történetek (Helikon, 2016).

Tovább a szerző oldalára

Lafferty, Mur

Lafferty, Mur

Mur Lafferty díjnyertes író és híres podcaster. A legjobb regény kategóriában Hugo- és Nebula-díjra jelölt Hat ébredés, a Shambling Guides-sorozat, a Solo: Egy Star Wars-történet és a népszerű Ditch Diggers és I Should Be Writing podcastok számos részének szerzője, emellett a Hugo-díjas podcastmagazin, az Escape Pod társszerkesztője.

Az észak-karolinai Durhamben él férjével, lányával és két kutyájukkal. Szeret futni, számítógépen és társasjátékokkal játszani és kenyeret sütni.

Tovább a szerző oldalára

Lakatos István

Lakatos István

Lakatos István a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–kommunikáció, később esztétika szakára járt. Nevéhez számos képregény és könyvillusztráció köthető, ám igazán ismertté akkor vált, amikor 2009-ben elnyerte az Alfabéta-díjat képregénynovella kategóriában. Ezt újabb és újabb sikerek követték: az Aranyvackor Mesepályázaton különdíjat nyert történetéből Dobozváros címmel írt regényt, amelyet 2011-ben az Év Gyerekkönyvének választottak. Lakatos István illusztrálta Mikó Csaba Veszélyben a Tölgy! című, a Kolibri Kiadó által megjelentetett regényét, majd 2015-ben önálló sorozata indult a kiadónál Emma és Tesla címmel: A majdnem halálos halálsugár című képes regényt 2016-ban A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot követte.

Tovább a szerző oldalára

Lee, Mackenzi

Lee, Mackenzi

MACKENZI LEE alapszakos diplomáját történelemből, a mesterdiplomáját pedig ifjúsági és gyerekkönyv kreatív írás szakon szerezte a Simmons College-on. A New York Times sikerlistás írójává vált többek között olyan történelmi-fantasy regényeivel, mint az Úriemberek kézikönyve: a bujaságtól az erényekig, ami elnyerte a 2018-as Stonewall Honor és a New England Book díjat is, vagy a sorozat folytatásával, az Útmutató hölgyeknek a kalózélethez című kötettel. A szerző neve az ismeretterjesztő könyvek világában sem ismeretlen, kötetei – mint a Bygone Badass Broads, ami rövid életrajzok gyűjteménye, elfeledett nőkről, illetve a The History of the World in 50 Dogs, ami majdnem ugyanez, csak kutyákkal – a történelem egyedi oldalát mutatják be. Amikor nem írással tölti az idejét, független könyvkereskedéssel foglalkozik, túl sok diétás kólát iszik, és a bernáthegyijével, Queenie-vel bolondozik.

Tovább a szerző oldalára

Lee, Stephan

Lee, Stephan

STEPHAN LEE a Duke egyetemen és a The New Schoolban diplomázott, majd szerkesztőként dolgozott az Entertainment Weeklynél és a Bustle-nél. Első könyvével, a K-Pop – Szigorúan bizalmas!-sal rögtön berobbantotta magát a köztudatba. Kövesd az Instagramon: @stepephan, és Twitteren: @stephanmlee.

 

photo credit: @Lauren Perlstein

Tovább a szerző oldalára

M. Kácsor Zoltán

M. Kácsor Zoltán

Meseíró

M. Kácsor Zoltán meseíró 1978-ban született. Az ELTE BTK-n szerzett diplomát, 2011 óta publikál a győri Műhely folyóiratban. Népszerű Garázs Bagázs történetei után a Kolibri Kiadónál a világ legbékésebb tirexéről szóló Zabaszauruszok sorozattal jelentkezik.

“A gyerekeket leginkább azért csodálom, mert szó nélkül beengedik őket Meseországba. A magamfajta meseírónak viszont nap, mint nap meg kell küzdenem a határőrökkel. És ezek nem akármilyen lények ám! A legtöbbször a hétfejű sárkány áll szolgálatban, aki a következőket kérdezi:
– Neve?
– Kácsor Zoltán.
– Születési helye és ideje?
– Ezerkilencszázhetvennyolc, Budapest – hadarom. – De miért kérdezi, kedves sárkány úr? Mond egyáltalán valamit önnek ez a két adat?
– Pontosan ezerkilencszázhetvennyolc feje volt a dédapámnak – morogják a fejek –, úgyhogy érezze magát megtisztelve. Budapest pedig az egyik kedvenc szórakozóhelyem. Lakhelye?
– Győrzámoly.
– Szóval ott molyol… És házisárkánya van?
– Van – felelem. – De nálunk drágámnak vagy kedvesemnek szólítják őket.
A sárkányt azonban a részletek már nem érdeklik.
– Aztán gyermeke van-e? – kérdezi, és ekkor ellágyul a hangja.
– Kettő is. Egy fiú meg egy lány.
– Helyes! – süvölti.
– Iskolai végzettsége?
– ELTE bölcsészkar, magyar szak.
– Áh, ismerem… – dörmögi rejtélyesen, és egyik fejének ábrázatáról sem tudom eldönteni, hogy mit gondol.
– Kedvenc meséje?
– Áh, ez könnyű – felelem. – A végtelen történet.
A hétfejű ekkor hétszeresen biccent.
– Bemehet – mondja, és csibész mosolyával először árulja el, hogy egy kicsit talán még kedvel is.”

Tovább a szerző oldalára

Mabbitt, Will

Mabbitt, Will

Will Mabbitt író, mindenhol író. Ír kávézóban, vonaton, vécén, és néha, mikor lemerül a laptopja, akkor fejben. A családjával valahol Anglia déli részén él. A Kolibri Kiadónál 2016-ban megjelent Mabel Jones és az Ijesztő Kukac az első könyve, de már készül a következő.

Tovább a szerző oldalára

Magyari Andrea

Magyari Andrea

Magyari Andrea író, költő, műfordító 1973-ban született, Budapesten él. A Debreceni Egyetem magyar–angol szakán végzett, doktori disszertációját az ELTE angol tanszékén írta Sylvia Plathról. Jelenleg egy budapesti főiskolán angolt tanít. Első önálló verseskötete, a Sztori 2010-ben jelent meg. Az Átjáró Másvárosba című kötete – amelyet eredetileg egy pályázatra írt – 2013-ban jelent meg a Kolibri Kiadónál. A meseregényből Gelley Bálint és a CUB Animation Studio készített rajzfilmsorozatot, amelynek első részét 2016-ban mutatták be.

Tovább a szerző oldalára

Majoros Nóra

Majoros Nóra

Majoros Nóra 1979-ben született Győrben. Felsőfokú tanulmányait a Kertészeti Egyetemen végezte tájépítészként; kerttervezést és műemlékvédelmet is tanult. Friss diplomásként Pécsre költözött, ahol kerteket tervezett, illetve műemléki terek felújításában vett részt. Sok időt töltött Egyiptomban, és évekig színjátszó táborokat és előadásokat szervezett gyerekeknek. Jelenleg a Pannonhalmi Apátság Kulturális Irodáján dolgozik, ahol kiállítások, fesztiválok szervezésében és egy folyóirat kiadásában vesz részt. Gyerekkora óta ír. Első könyve 2012-ben jelent meg, ekkor lett tagja az Író Cimborák alkotóműhelyének is. Legújabb műve, a Bolygóvadászok című ifjúsági regény 2016-ban jelent a Kolibri Kiadónál.

Tovább a szerző oldalára

Mantegazza, Giovanna

Mantegazza, Giovanna

Olasz ifjúsági ismeretterjesztő könyv fejlesztő.

Tovább a szerző oldalára

Mayim Bialik

Mayim Bialik

Mayim Bialik leginkább Amy Farrah Fowlerként ismert Amerika első számú vígjátéksorozatából, az Agymenőkből. Mayim a kaliforniai egyetemen szerezte BSc-diplomáját neurológiából, illetve hebraisztikából és judaisztikából, majd a PhD-ját szintén a kaliforniai egyetemen végezte neurológiából. Mayim egy normális, tökéletlen anyuka, aki igyekszik mindent simán intézni egy olyan világban, mely gyakran kicsúszik a kezei közül. Díjnyertes színésznő, idegtudós, anya és felNŐtt lány.

Tovább a szerző oldalára

McCahan, Erin

McCahan, Erin

Erin McCahan amerikai író. Michiganben született, de Ohióban nőtt fel. Középiskolás korában annyira szégyenlős volt, hogy az iskola pszichológusa is megkérdezte, szeretne-e beszélgetni vele. De túl szégyenlős volt ahhoz is, hogy igent mondjon… Rengeteg szépirodalmat olvas, de még több – főleg viktoriánus és gyarmatkori – történelmet. Mindkét korban imádott volna élni, de csak ha van vezetékes víz, modern fogászat és dezodor. Meg féregirtó. Meg Advil. A Kolibri Kiadónál megjelent Szerelem és más fura szavak című könyve az első regénye.

Tovább a szerző oldalára

Mikó Csaba

Mikó Csaba

Mikó Csaba író, drámaíró, a fiatal írónemzedék ígéretes tagja. Irodalmi pályája 2000-ben indult a PONT folyóirat szerkesztőjeként, illetve a Vígszínház drámaírói műhelyében. Eleinte elsősorban drámáival szerzett hírnevet, számos díjat, pályázatot nyert. 2004-ben írta első, Kendermag és Lukrécia című ifjúsági regényét, amely az Édes Anyanyelvünk pályázatán második helyezést ért el. Harmadik meseregénye, a Veszélyben a Tölgy! Lakatos István illusztrációival 2014-ben jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában.

Tovább a szerző oldalára

Nesbo, Jo

Nesbo, Jo

Jo Nesbo Norvégia minden idők legismertebb gyerek- és felnőttkönyves szerzője, az európai krimiirodalom egyik legkiválóbb képviselője. Regényeiből eddig világszerte több mint 19 millió példány fogyott el, művei 47 nyelven jelentek meg, számos díjat hozva a szerzőnek. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy bár ígéretes futballkarrierje egy térdsérülés miatt derékba tört, az írás mellett zenél is: a mai napig szívesen vállal fellépéseket Di Derre nevű rockbandájával. 2007-ben kezdte el írni a Doktor Proktor pukipora-sorozatot, miután a kislánya megkérte, meséljen neki valamit vacsora közben. Doktor Proktor-könyveivel az író azóta elnyerte a kritikusok, a könyvkereskedők és főképp az olvasók szívét szerte a világon. A Kolibri Kiadónál idáig a sorozat négy kötete (Doktor Proktor pukipora, Idővihar a kádban, Szeleburdi világvége, A nagy aranyrablás) jelent meg.

Tovább a szerző oldalára

Nopola, Tiina

Nopola, Tiina

Finn gyerekkönyv- és forgatókönyvíró.

Tiina Nopola finn gyerekkönyv- és forgatókönyvíró. 1994 óta életét az írásnak szenteli, több mint 30 nagy sikerű könyve jelent meg azóta. Legismertebb sorozata a Sári-történetek, amelyek közül a Kolibri Kiadó gondozásában a Sári gólt lő, illetve a Sári és a három Ottó olvasható magyarul. Nopola könyveit eddig közel húsz nyelvre fordították le, testvérével, Sinikka Nopolával közösen jegyzett filmjei pedig több évben is elnyerték a legjobb film díját Finnországban.

Tovább a szerző oldalára

Palya Bea

Palya Bea

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, amelyekben megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy a hagyománnyal és modern témákkal játszik – így építve újat a tradíció talaján –, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondók, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével rögtön bűvkörébe vonja a közönségét. Első várandóssága inspirálta a Kolibri Kiadónál 2012-ben megjelent Altatok című könyv-lemez összeállítására, amelynek dalai egyszerre segítenek az altatásban, valamint az intimitás és a gyengédség megélésében. További művei a Libri Kiadói Csoport gondozásában: Ribizliálom (Libri Kiadó, 2011), Nappali dalok (Bookline Könyvek, 2016).

Tovább a szerző oldalára

Parádi Orsolya

Parádi Orsolya

Parádi Orsolya kommunikáció szakon végzett, majd az ELTE posztgraduális filmes képzésén folytatta tanulmányait. Nővére grafikus, édesapja építészmérnök, de karikaturistaként is dolgozott, többek közt a Ludas magazinnak. Felmenői közt festőket, építészeket is találunk, így a családja révén mindig is köze volt a grafikához és a képzőművészethez. 2012-ben teremtette meg a Pandala-szigetek univerzumát, amikor addigi munkái után kreatív, kézzel való alkotásra vágyott, és kavicsokat kezdett festeni. A kavicslényekhez készültek az első interaktív festmények, és a figurák történetei is körvonalazódni kezdtek. A Magyarországon és Belgiumban tartott workshopok során a színekkel való kísérletezés mellett részletgazdag grafikák is feltűntek, ezek adták a 2015-ben a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent első, magyar alkotó által rajzolt meditatív színezőkönyv alapját. A Pandala-szigetek sikerét mutatja, hogy első kiadása óta több mint 10 000 példányban kelt el. 2016-ban jelent meg a Pandala az állatkertben című családi mesekönyv és állatkerti kalauz, amely a budapesti állatkerttel együttműködésben készült el.

Tovább a szerző oldalára

Parvela, Timo

Parvela, Timo

Timo Parvela finn gyerekkönyvíró a Jyväskylä Egyetemen szerzett diplomát, aki több éven át általános iskolai tanítóként dolgozott – ennek köszönhetően remekül ismeri az alsós osztályok humorral és kihívásokkal teli hétköznapjait. 1996 óta szabadúszó író, számos, gyerekeknek szóló műve mellett televíziós forgatókönyveket és rádiós szövegkönyveket is írt. Számos irodalmi kitüntetésben részesült, többek között a hazájában legrangosabbnak számító Finlandia Junior-díj birtokosa, de többszörös IBBY-díjas is.
A legnagyobb megbecsülést azonban olvasóitól kapja, hiszen már közel 40 nyelvre lefordították műveit, és könyvei minden országban a sikerlisták élén állnak. A Kolibri Kiadónál megjelent, kutya-macska barátságról szóló Miú és Vau-sorozatát Finnországban családterápiára használják. A humoros, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon).
A sorozatban eddig megjelent:
Miú és Vau
Miú, Vau és a hatalmas hógolyó
Miú és Vau házat épít
Miú és Vau esti meséi
Miú és Vau nagy kalandja

Magyarországon több kiadó is foglalkozik könyvei kiadásával, de mostantól a szívmelengető Miú és Vau sorozat után a legnagyobb nemzetközi sikert hozó Ella és barátai sorozat is a Kolibri Kiadónál jelenik meg, Horváth Ildi csodálatos rajzaival.

Tovább a szerző oldalára

Peers, Bobbie

Peers, Bobbie

Bobbie Peers sikeres norvég filmrendező és forgatókönyvíró. Sniffer című rövidfilmje 2006-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Fotó © Sofia Runarsdotter

Tovább a szerző oldalára

Pichon, Liz

Pichon, Liz

Liz Pichon grafikus-tervezőnek tanult, és eleinte művészeti vezetőként dolgozott a zeneiparban, majd szabadúszó illusztrátorként és gyerekkönyvek írójaként lett ismert. Az igazi hírnevet Tom Gates-sorozata hozta el számára, amelynek első része több mint 2 millió példányban kelt el az Egyesült Királyságban, és összesen 36 nyelvre fordították le. A sorozat első kötete, a Tom Gates – Az én csúcsszuper világom megnyerte többek közt a leghumorosabb gyerekkönyveknek járó Roald Dahl Funny Prize-díjat is. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelenő Tom Gates-sorozat köteteit (Tom Gates – Az én csúcsszuper világom; Tom Gates – Kitűnő kifogások és mindenféle más; Tom Gates – Minden király [kábé]) köteteit Dragomán György és Szabó T. Anna tinédzser fia, Dragomán Gábor fordításában olvashatjuk.

Tovább a szerző oldalára

Pikler Éva

Pikler Éva

Pikler Éva illusztrátor, grafikus, tipográfus Budapesten született, Szentendrén él. Az Iparművészeti Egyetem grafika szakának elvégzése után nyolc évig művészeti vezetőként dolgozott különböző nemzetközi reklámügynökségeknek. Néhány éve tervezőként saját műhelyében alkot. Kilenc évig oktatott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem előkészítőjén, három évig pedig a Visart Akadémián tanított arculattervezést. Jelenleg az Illyés Gyula Gimnázium animációs szakképzésén tipográfiát oktat. Több mesekönyv – egyebek mellett az Imbusz Mester-sorozat – illusztrátora. Balatoni böngésző című önálló képeskönyve 2013-ban jelent meg a Kolibri Kiadónál.

Tovább a szerző oldalára

Preußler, Otfried

Preußler, Otfried

Otfried Preußler német gyerekkönyvíró és illusztrátor 1923. október 20-án született Liberecben, az akkori Csehszlovákiában. A szülei tanárok voltak. Miután 1942-ben leérettségizett, besorozták, és a keleti frontra vitték, majd éveket töltött hadifogságban a Tatár Köztársaságban. Eközben a családját és a menyasszonyát kitelepítették a bajorországi Rosenheimbe. Preußler szabadulása után összeházasodtak, és Németországban telepedtek le. 1953 és 1970 között tanárként dolgozott, ekkor bontakoztatta ki tehetségét meseíróként és illusztrátorként. 1972-ben megnyerte a német gyermekirodalmi díjat, de számos más díjazásban is részesült. Műveit 55 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 50 millió könyvet adtak el belőlük. A Kolibri Kiadó Kolibri Klasszikusok sorozatában a legismertebb és legnépszerűbb, Torzonborzról, a rablóról szóló meseregény-trilógiája mellett A kis szellem, illetve A kis boszorka című műve jelent meg.

Tovább a szerző oldalára

Rippl Renáta

Rippl Renáta

Iillusztrátor és író.

Rippl Renáta 1974-ben született, felsőfokú tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte textiltervező iparművészként. Dolgozott ruhatervezőként, de volt jelmeztervező és művészeti vezető is egy lakberendezési cégnél, valamint több évig tanított egy művészeti középiskolában. Az elmúlt években elsősorban terméktervezéssel és illusztrálással foglalkozik. 2015-ben gyerekkönyvíróként is bemutatkozott: a Piroska, a hófehér nyuszi című mesekönyve a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

Tovább a szerző oldalára

Rutkai Bori

Rutkai Bori

Rutkai Bori énekes, képzőművész, dalszerző, szövegíró, mesekertész. A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Szakán, videótervezői szakon diplomázott 2001-ben. Számos zenekarban – a Budapest Bárban és a Specko Jednóban – énekel. A Rutkai Bori Banda a Vacka Rádió című mesejáték dalaival és a 2009-es Vacka dalok című lemezével vált ismertté. A Kolibri Kiadónál 2014-ben jelent meg a zenekar Sárkányjárgány című CD-s könyve; „kalanddalainak” szövege és színpompás képi világa egyaránt Rutkai Bori munkája. A bulizós kalanddalok sorát a 2016 márciusában napvilágot látott Pizsamátor című CD-s könyv folytatja, amelynek dalszövegei és illusztrációi ugyancsak Bori alkotásai. A Sárkányjárgány és a Pizsamátor rajzait is felhasználva született meg a Rutkai Bori Banda 2017-es családi naptára, amelynek köszönhetően a Rutkai Bori Banda már egész évben velünk lehet.

Tovább a szerző oldalára

Sárvári Györgyi

Sárvári Györgyi

Magyar nyelvet és irodalmat, illetve pszichológiát tanult. Kíváncsi természet, évekig dolgozott orvosokkal, rendőrökkel, tűzoltókkal. Ma meseíróként és három hangos és örökmozgó kisfiú anyukájaként abban a szerencsés helyzetben van, hogy újra felfedezheti a világot.

Fotó: Németh Dániel

Tovább a szerző oldalára

Schmal Róza

Schmal Róza

„Gyerekkoromban szerettem történeteket kitalálni és rajzokat készíteni hozzájuk. Mire felnőttem, ebből az utóbbi maradt: miután elvégeztem a Képzőművészeti Egyetem festő szakát, könyvillusztrálással kezdtem foglalkozni. Ladann-völgy első terveit kamaszkoromban, a szentendrei HÉV-en és balatoni nyarakon firkáltam a füzeteimbe, de csak akkor tértem vissza hozzájuk, amikor már a fiam volt kamasz, és nem nagyon lehetett vele másról beszélgetni, mint a Trónok harcáról. Ezek a beszélgetések felidézték, hogy milyen jó volt a saját kitalált királyságom történetét szőni.  A felfedezés, hogy ezt most is megtehetem, hirtelen jött, és a mai napig örömmel tölt el.”

Schmal Róza képzőművész, illusztrátor. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és az École Supériure des Beaux-Arts de Marseille-en végezte. 2004 óta dolgozik illusztrátorként. Festett tengereket és hajókat, egy kolozsvári kisfiú mindennapjait, törpéket a Gellért-hegy belsejébe, kincseket a Duna mélyére, pandákat és óriáskereket egy társasjátékra, ókori Rómát holdfényben, tatárokat száguldó lovakon, londoni metrót, madarakat a Nílus partján és még sok egyebet. A Kolibri Kiadónál 2012-ben jelent meg Budapesti böngésző című műve, amely a főváros emblematikus helyszíneit ismerteti meg a legkisebbekkel.

Tovább a szerző oldalára

Schneider, Antonie

Schneider, Antonie

Német illusztrátor.

Tovább a szerző oldalára

Shearer, Alex

Shearer, Alex

Alex Shearer Skócia északi részén, Wickben született. Pályáját forgatókönyvíróként kezdte, majd gyerekkönyvszerzőként vált még ismertebbé. Regényeiből filmek és tévésorozatok készültek, könyveit több nyelvre lefordították. Eddig több mint 30 különféle állása volt, és sosem adta fel az álmát, hogy megtanuljon gitáron játszani. A Kolibri Kiadónál 2016-ban jelent meg Felhővadászok című regénye.

Tovább a szerző oldalára

Smith, Ali

Smith, Ali

Ali Smith a skóciai Invernessben született, ahol később elég ügyesnek mutatkozott korcsolyával a lábán, mint ahogy egy Hodrum nevezetű fekete póni hátán ülve is. Hétévesen kezdett történeteket és verseket írni. Az első vers, amelyre visszaemlékszik, egy Isabel nevű kislányról szólt, aki arról vitatkozik egy viperával, hogy kettejük közül ki fog tovább élni. Az Alessandro Baricco által életre hívott, a klasszikusokat újraértelmező Meséld újra!-sorozatban Antigoné történetét meséli újra.

Tovább a szerző oldalára

Smith, Jim

Smith, Jim

Jim Smith a legmenőbb helyesírás-ellenőr az egész világon, ámen. Dicsérettel végezte el a művészeti iskolát (ennél jobb eredménnyel aztán létrehozott egy kávéházláncot, és ajándéktárgyakat tervez Waldo Pancake álnéven). A helyesírás-ellenőrzés mellett Jim helyesszag-ellenőrzést is ajánl minden könyvéhez. A Kolibri Kiadónál 2016-ban jelent meg díjnyertes Lúzer Béni-sorozatának első része, a Lúzer Béni – A legmenőbb lúzer.

Tovább a szerző oldalára

Snow, Alan

Snow, Alan

Alan Snow ismert angol gyerekkönyvszerző és -illusztrátor. Mára több mint 160 könyvet illusztrált, és művészeti tervezőként részt vett több videojáték és animációs film elkészítésében, sőt egy gyerekeknek létrehozott japán tudományos múzeum tervezési munkálataiban is részt vállalt. Legismertebb regénysorozata, a Doboztrollok (Gatyára fel!; A vaszoknis ember; A jó, a rossz és a sajt) a szerző saját illusztrációival, több mint kétszáz részletgazdag, fekete-fehér képpel és az év fordítója díjjal kitüntetett Pék Zoltán fordításában jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában. A regényből sikeres animációs mozifilm is készült. A könyv – amelyet ötletgazdag történet és kiváló karakterek jellemeznek, és amelyet a csodás illusztrációk tesznek még izgalmasabbá – méltán vált sokak kedvencévé.

Tovább a szerző oldalára

Stolte, Reiner

Stolte, Reiner

DLA-ösztöndíjas festő és gyermekkönyv-illusztrátor.

Tovább a szerző oldalára

Strid, Jakob Martin

Strid, Jakob Martin

Jakob Martin Strid dán író és karikaturista. A tekintélyelvűség tagadását, a humort és poétikusságot ötvöző írásmód gyerekkönyveiben is tetten érhető, bár kevésbé harsány formában, mint a neves dán lapoknak korábban készített tréfás rajzsorozataiban. A politikai szatíra itt átalakul, egyfajta anarchista, humoros mese veszi át a helyét, amely nagy együttérzéssel fordul az idegen, a kívülálló felé. A szerző, akinek Hihetetlen történet az óriáskörtéről című története a Kolibri Kiadó jóvoltából a magyar olvasóközönség számára is elérhető, több díjat is nyert gyerekeknek szóló könyveivel.

Tovább a szerző oldalára

Svingen, Arne

Svingen, Arne

Arne Svingen 1967-ben született Oslóban. Ifjúsági és gyermekkönyvek szerzőjeként Norvégia egyik legolvasottabb írója. Több művét meg is filmesítették. Írt már rádiójátékot, útleírást és forgatókönyvet is. Járja Norvégia iskoláit, és rendhagyó irodalomórákon saját művei mellett a világirodalmat is népszerűsíti. Célja, hogy a fiúkkal is megszerettesse a könyveket. A Kolibri Kiadónál megjelent Magas cé és jobbhorog című könyvéért 2012-ben elnyerte a norvég Kulturális Minisztérium irodalmi díját a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriában.

Tovább a szerző oldalára

Szalóki Ági

Szalóki Ági

Szalóki Ági énekesnő 1994-ben lépett először színpadra. 2004-ben alapította első zenekarát és készítette el első lemezét, a gyerekeknek szóló Téli-nyári labodát. Példaképei és mesterei Sebestyén Márta, Dresch Mihály és Szakcsi Lakatos Béla mellett erdélyi magyar és cigány falusi énekesek. Külföldön legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban koncertezett, de Magyarországot képviselte Jeruzsálemben, Pekingben, Moszkvában, Tokióban is, valamint Európa számos országában. Nyolc lemeze jelent meg Japánban. Fontos számára a társadalmi szerepvállalás, több alapítvánnyal is együtt dolgozik, elsősorban a gyermekek segítése érdekében. Többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, Regionális Prima-díjas előadóművész. A Kolibri Kiadónál 2014-ben jelent meg Körforgás című családi zenés könyve, amelynek zenei anyagát énekelt versek – többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna költeményei – adják.

Tovább a szerző oldalára

Szécsi Noémi

Szécsi Noémi

Szécsi Noémi író, 1976-ban született Szentesen. Az ELTE BTK-n latin, majd angol és finn szakon tanult. 2000-ben ösztöndíjas volt a Helsinki Egyetem Társadalomtudományi Intézetében, ekkor írta első regényét. Második regénye megírásához Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott; a művel elnyerte az Európai Unió Európai irodalmi Díját. Számos további mű és filmnovella fűződik a nevéhez. A Kolibri Kiadó KönyvTÁRS sorozatában 2015-ben látott napvilágot Tetűmese című mesekönyve. További műve a Libri Kiadói Csoport gondozásában: Hamisgulyás (Fehér Bélával, Helikon, 2015).

Tovább a szerző oldalára

Tarján Veronika

Tarján Veronika

Tarján Veronika énekes, színész, drámapedagógus, meseíró, a Veronaki világzenei formáció tagja. Mogyoró Kornél ütőhangszeres zeneszerzővel közösen alapított formációjuk célja, hogy igényes, szerethető zenét játsszon, és hogy családi koncertjeik zenei minősége hozzájáruljon ahhoz, hogy később igényes művészeti alkotásokra nyitott, zeneértő, zeneszerető közönség váljon a hallgatóságukból. Zenei palettájuk rendkívül széles, az afro-, balkáni, erdélyi, illetve blueszene egyaránt megtalálható benne. Mogyoró Kornéllal közös sorozatuk, a Kuruttyoló békakirály zenés meséinek első része 2013-ban látott napvilágot, ezt két újabb meselemezt tartalmazó kötet követte. Legutóbbi könyvét, a Világforgót a Kuruttyoló békakirály-mesekönyvekből ismert különböző kultúrák népzenéit saját elképzeléseivel ötvözve dolgozta fel a Veronaki zenekar.

Tovább a szerző oldalára

Taylor, Talus

Taylor, Talus

Annette Tison francia építész és író, valamint férje, Talus Taylor, amerikai származású író a Barbapapa című sorozat társszerzőiként tettek szert világhírnévre. A cím és a címadó figura alapjául szolgáló ötlet 1970 májusában, egy parkban sétálva merült fel bennük, amikor Taylor hallani vélte, hogy egy gyerek valamiféle „baa baa baa”-t kér a szüleitől. Mivel nem beszélt franciául, megkérdezte a feleségét, ez mit jelent. Tison elmagyarázta neki, hogy a gyerek vattacukrot szeretne, ami franciául annyit tesz: la barbe ? papa. Így lett a később több mint 30 nyelvre lefordított francia gyerekkönyvsorozat címe, valamint a főszereplő neve Barbapapa. A történet 45 rövid részből álló rajzfilmváltozata 1974-ben jelent meg. A Kolibri Kiadónál először jelent meg magyarul a Barbapapa, a Barbapapa utazása, a Barbapapa – A bébiszitter és a Barbapapa – A zenekar című Barba-könyv Tóth Krisztina fordításában.

Tovább a szerző oldalára

Tison, Annette

Tison, Annette

Annette Tison francia építész és író, valamint férje, Talus Taylor, amerikai származású író a Barbapapa című sorozat társszerzőiként tettek szert világhírnévre. A cím és a címadó figura alapjául szolgáló ötlet 1970 májusában, egy parkban sétálva merült fel bennük, amikor Taylor hallani vélte, hogy egy gyerek valamiféle „baa baa baa”-t kér a szüleitől. Mivel nem beszélt franciául, megkérdezte a feleségét, ez mit jelent. Tison elmagyarázta neki, hogy a gyerek vattacukrot szeretne, ami franciául annyit tesz: la barbe ? papa. Így lett a később több mint 30 nyelvre lefordított francia gyerekkönyvsorozat címe, valamint a főszereplő neve Barbapapa. A történet 45 rövid részből álló rajzfilmváltozata 1974-ben jelent meg. A Kolibri Kiadónál először jelent meg magyarul a Barbapapa, a Barbapapa utazása, a Barbapapa – A bébiszitter és a Barbapapa – A zenekar című Barba-könyv Tóth Krisztina fordításában.

Tovább a szerző oldalára

Tittel Kinga

Tittel Kinga

Tittel Kinga közgazdászként végzett, 2008 óta azonban idegenvezetőként dolgozik Budapesten és környékén, de gyerekeivel is szívesen rója a főváros utcáit. Korábban, kisfia BKV-rajongásának köszönhetően végigjárták a város villamos- és buszvonalait. A végállomások közti utazások során pedig záporoztak az ilyen és ehhez hasonló kérdések: Ki volt Margit? Milyen mély a Duna? És miért sorakoznak cipők a partján? Ez és a főváros iránti szeretete inspirálta a Mesélő Budapest című családi útikönyv megírására, amely ezekre az olykor zavarba ejtő kérdésekre adja meg a válaszokat, és miközben gyerekszemmel is láttatja Budapestet, arra tanít minket, hogy tanuljunk meg vágyakozni az után, ami a miénk.

Tovább a szerző oldalára

Townsend, Jessica

Townsend, Jessica

Jessica Townsend ausztrál írónő rajong a tömegközlekedésért, az ősi városokért, a szállodákért, az operaénekesekért, a titkos társaságokért és a gigantikus macskákért – és kedvenceit mind bele is írta élete első könyvébe. A Nevermoor. Morrigan Crow négy próbája című ifjúsági regény 2017-es megjelenése óta szinte az egész könyvszakmát lázban tartja. Nem véletlen, hiszen sokak szerint a Harry Potter-könyvek méltó utódja született meg. A regény alig egy év alatt tömérdek díjat zsebelt be, szinte minden jelentősebb nyelvre lefordítják, a 9 részesre tervezett könyvsorozatból pedig a 20th Century Fox készít filmet.

Tovább a szerző oldalára

Valente, Catherynne M.

Valente, Catherynne M.

Catherynne M. Valente tudományos-fantasztikus és fantasy könyveinek tucatja, például az Űropera és a Tündérföld-sorozat is szerepel a New York Times sikerlistáján. Szakmájának minden díjára jelöték már, sokat meg is nyert. A Maine-beli Peaks Islanden él párjával, fiával és más, csintalan bestiákkal.

Tovább a szerző oldalára

Varga Bálint

Varga Bálint

Varga Bálint újságíró, író. 2005-ben jelent meg első könyve, a Magándetektívek. Több mint negyven krimit (köztük Lawrence Block és Jim Thompson munkáit), valamint ifjúsági regényeket (például P. B. Kerr A lámpás gyermekei-sorozatát) fordított. Számos könyv (köztük John le Carré regényeinek) szerkesztője. Tíz éven át maga is könyvkiadó volt. 2013-ig egy magánnyomozó-irodának dolgozott analitikusként és legális hírszerzőként. Ifjúsági krimisorozatának első része, a Váltságdíj nélkül 2015-ben jelent meg a Kolibri Kiadónál, ezt 2016-ban követte a folytatás Amit végleg kitörölnél címmel.

Tovább a szerző oldalára

Varró Dániel

Varró Dániel

Varró Dániel költő, műfordító. 12 éves kora óta ír verseket, műfordításokat, gimnazista kora óta publikál különféle irodalmi lapokban. Felsőfokú tanulmányait az ELTE BTK magyar–angol szakán végezte. Rendszeresen fordít musicaleket és más zenei műveket, illetve verseket és gyerekkönyveket – többek között Shona Innes könyveit is, amelyek a Kolibri Kiadó KönyvTÁRS-sorozatában jelentek meg. Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye, amely 2004-ben elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat, és amelyből színpadi mű is készült Presser Gábor dalaival, 2016-ban új, javított formában, CD-melléklettel jelent meg újra a Kolibri Kiadó gondozásában. Varró Dániel további művei a Libri Kiadói Csoport gondozásában: Szívdesszert (Rácz Nóra rajzaival, 2. kiadás, Jelenkor, 2016); Bögre azúr (Jelenkor, 2. kiadás, 2016); Mi lett hova? (Rácz Nóra rajzaival, Jelenkor, 2016).

Tovább a szerző oldalára

Várszegi Adél

Várszegi Adél

Várszegi Adél író, műfordító Budapesten született, és a Károli Egyetemen szerzett angol bölcsész diplomát, majd fordítói diplomát és drámapedagógusi oklevelet. Egy ideig angoltanárként, aztán fordítóként dolgozott. 2012-ben írta meg első állatmeséjét, a Kismadár és Kórót. A Kolibri Kiadónál 2014-ben jelent meg Raptormese című verses meséje, amely – csakúgy, mint a Kismadár és Kóró – diafilmen is elérhető.

Tovább a szerző oldalára

Vidra Gabriella

Vidra Gabriella

Vidra Gabriella tanár és író. 1988-ban magyar–orosz szakos tanári diplomát szerzett az ELTE ÁITFK-án, majd 1999-ben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem másoddiplomás vezetőképzőjét, és azóta is folyamatosan képzi magát. Huszonöt éve tanít magyar nyelvet és irodalmat felső tagozatosoknak, hét évig dolgozott igazgatóhelyettesként, 2001 óta az Erkel Ferenc Általános Iskola igazgatója. A tudás könyvei című ifjúságikalandregény-sorozatát, melynek összesen négy kötete jelent meg 2013-ig a Kolibri Kiadónál, 2006-ban kezdte írni.

Tovább a szerző oldalára

Vörös István

Vörös István

Vörös István költő, prózaíró, kritikus, irodalomtörténész, esszéista. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán kezdte, majd az ELTE magyar–cseh szakos hallgatója lett. 1997-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanít cseh irodalmat, később esztétikát, 2004 óta a Kreatív Írás program egyik oktatója.
1988-tól folyamatosan jelennek meg versfordításai, önálló verseskötetei, de írt már elbeszélést, vígjátékot, drámát, bábjátékot is. Számos díjat nyert.
Az Apám kakasa című kötetben Lackfi Jánossal közösen klasszikus költők jól ismert verseit dolgozzák át sajátosan humoros, modern stílusban. A szerzők a Kolibri Kiadónál 2015-ben megjelent legújabb kiadáshoz a korábban megismert és megszeretett több mint félszáz költemény mellé most újabb tizenegy klasszikus verset válogattak és dolgoztak fel.

Tovább a szerző oldalára

Walliams, David

Walliams, David

David Walliams angol komikus, színész, író, televíziós műsorvezető. Köténycsel című regényével bombaként robbant be a gyermekirodalom világába, és azóta is napjaink legkeresettebb gyerekkönyvszerzője. Gengszter nagyi című könyve hosszú időre kibérelte az eladási listák első helyét. David az írás mellett több fergeteges tévésorozat és tévéshow alkotója, tagja volt a Britain’s Got Talent zsűrijének. De sportemberként is egyedülálló teljesítményekkel büszkélkedhet: 2011-ben például teljes hosszában átúszta a Temzét, hogy adományt gyűjtsön a rászorulóknak. Regényeinek sajátos humora és hangulata miatt Roald Dahl utódaként is emlegetik. A Kolibri Kiadó David Walliams-sorozatának részeként eddig megjelent: Milliárdos fiú, Büdöss úr, Patkányburger, Köténycsel, Gengszter nagyi, Démoni Doki.

Tovább a szerző oldalára

Weston, Robert Paul

Weston, Robert Paul

Robert Paul Weston Londonban él egy omladozó, ódon épületben, melyet csillogó üvegtornyok takarnak el. Szerkesztett irodalmi magazint, dolgozott trambulinfelügyelőként és forgatókönyvíróként is. A Kolibri Kiadónál megjelent Szörnyen Titkos Részleg és A híres hatodik ghork különlegessége a magával ragadó történet mellett, hogy a könyvek világítanak a sötétben!

Tovább a szerző oldalára

Winkler Róbert

Winkler Róbert

Winkler Róbert újságíró, televíziós és rádiós műsorvezető. Sokáig fogalma sem volt, mi lesz, saját bevallása szerint a szombathelyi főiskola történelem–népművelés szakára is határozottan időhúzási szándékkal jelentkezett. Közben véletlenül jött az újságírás, ami egy ideig a rockzenéléssel volt versenyben, de aztán lassan leépült a zenekar, és maradtak az újságok. Meg a tévé. 14 évig dolgozott a Reggel című tévéműsorban riporterként. 1994-től 2001-ig a Magyar Narancs munkatársa volt, 2000 és 2013 között a Totalcar.hu alapító főszerkesztője, jelenleg vezető szerkesztője. Az évek során több könyve is megjelent. Az első két, gyerekeknek szóló mesekönyve, a Márton és Micike az autószerelő műhelyben, valamint a Márton és Micike a tűzoltóknál a Kolibri Kiadó gondozásában látott napvilágot. További művei a Libri Kiadói Csoport gondozásában: Nagyvárosi természetbúvár (javított, átdolgozott, bővített kiadás, Bookline Könyvek, 2016).

Tovább a szerző oldalára

Yehoshua, Abraham B.

Yehoshua, Abraham B.

Abraham B. Yehoshua 1936-ban született Jeruzsálemben, és gyerekként az ellenség által ostrom alatt tartott városban lakott. Már akkor nagyon megkedvelte az irodalmat, amikor édesapja gyerekkorában felolvasta neki De Amicis Szív című könyvét. Mára elismert író lett belőle, aki gyermekei és unokái világából merít ihletet, és akiknek gyakran felolvassa a műveit. Az Alessandro Baricco által életre hívott, a klasszikusokat újraértelmező Meséld újra!-sorozatban Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését meséli újra.

Tovább a szerző oldalára

Yousafzai, Malala

Yousafzai, Malala

Malala Yousafzai a Malala Alapítvány társalapítója és felügyelőbizottságának tagja. Tizenegy évesen kezdett a tanuláshoz való jogért küzdeni. A BBC urdu oldalán anonim blogot indított, a világ innen értesülhetett arról, milyen az élet a tálibok által megszállt Szvát-völgyben. Malala nem sokkal később nyilvánosan is felszólalt, követelve, hogy a lányok is tanulhassanak. Bátor kiállásával magára vonta a nemzetközi média figyelmét, és számos díjat kapott. Tizenöt éves volt, amikor nyilvános szerepvállalása miatt megtámadták: egy tálib katona fejbe lőtte az iskolabuszon.

Malala Angliában épült fel, és tovább folytatta a lányok jogaiért vívott küzdelmét. A Malala Alapítványt 2013-ban hozta létre az édesapjával, Ziáuddinnal. Egy évvel később Nobel-békedíjjal jutalmazták munkájáért, amelyet azért folytat, hogy a világon minden lány ingyenes, jó minőségű oktatásban részesülhessen biztonságos körülmények között. Jelenleg az Oxfordi Egyetem diákja, ahol filozófiát, politológiát és közgazdaságtant hallgat.

Fotó © Insiya Syed

Tovább a szerző oldalára