Tovább olvasom

Yousafzai, Malala

Nincs más út

Az én utam és menekült lányok történetei a világ minden tájáról

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-09-23

 

Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789634376118
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.

Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.

A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.

„Mindig megdöbbenek azon, hogy az emberek mennyire magától értetődőnek tartják a békét. Én mindennap hálát adok érte. Nem mindenkinek jut béke. Férfiak, nők és gyerekek milliói élnek háborúban, számukra a valóság az erőszakról, elpusztított otthonokról és ártatlanul kioltott életekről szól. Ha pedig biztonságban akarnak élni, egyetlen választásuk marad: elhagyni az otthonukat, és a menekültlétet „választani”. Nem mintha ez valódi választás lenne.”
Malala Yousafzai

Yousafzai, Malala

Malala Yousafzai a Malala Alapítvány társalapítója és felügyelőbizottságának tagja. Tizenegy évesen kezdett a tanuláshoz való jogért küzdeni. A BBC urdu oldalán anonim blogot indított, a világ innen értesülhetett arról, milyen az élet a tálibok által megszállt Szvát-völgyben. Malala nem sokkal később nyilvánosan is felszólalt, követelve, hogy a lányok is tanulhassanak. Bátor kiállásával magára vonta a nemzetközi média figyelmét, és számos díjat kapott. Tizenöt éves volt, amikor nyilvános szerepvállalása miatt megtámadták: egy tálib katona fejbe lőtte az iskolabuszon.

Malala Angliában épült fel, és tovább folytatta a lányok jogaiért vívott küzdelmét. A Malala Alapítványt 2013-ban hozta létre az édesapjával, Ziáuddinnal. Egy évvel később Nobel-békedíjjal jutalmazták munkájáért, amelyet azért folytat, hogy a világon minden lány ingyenes, jó minőségű oktatásban részesülhessen biztonságos körülmények között. Jelenleg az Oxfordi Egyetem diákja, ahol filozófiát, politológiát és közgazdaságtant hallgat.

Fotó © Insiya Syed

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja